Forside

22-02-2024

Læringshaver på Savværksgrunden


Kære alle

Læringshaverne på Savværksgrunden er en afspejling Gjerrilds historie. Både i form af Gjerrilds havehistorie, og mange af havernes særlige arkitektur med de aflange matrikler. Arbejdet med at udvikle både formatet og indholdet begynder nu. Til efteråret starter det konkrete arbejde med at opføre haverne, så projektet kan stå færdigt senest med udgangen af 2024.

Meningen skal være et læringsrum for Friskolen, Efterskolen og Savværket. Børnene skal arbejde med planter, jordbundsforhold, processen fra frø til kompost, og fra jord til bord. Alt sammen med udgangspunkt i den botanik, der er så fint dokumenteret i Molly Hougaards bog om Gjerrilds Haver – ”Brudstykker af en landsbys havehistorie”, og de optegnelser, tegninger osv. der ellers er om Gjerrild. Projektet genudgiver Mollys bog, så hvis du ikke har den, vil den snart blive tilgængelig igen.

Når haverne ikke bruges til undervisning, skal de både være en slags frilandsmuseum og socialt rum. Så man kan gå en tur i haverne og få både viden om planterne og jordbundsforhold i Gjerrild, se elevernes og børnehavebørnenes projekter, møde andre og deltag i sociale aktiviteter. Der vil være bålplads og selvfølgelig bordplads, så madklubben f.eks. kan lave mad på bål og spise i det fri, på de smukke aftener i sommerhalvåret.

Som en del af udviklingsarbejdet vil vi gerne efterlyse viden om Gjerrilds haver. Det er både historisk og aktuel viden. Vi efterlyser derfor dokumenter og den viden, I ligger inde med. Det kan være historier om planter, der måske er blevet fortalt gennem generationer. Det kan også være at I har en særlig plante som er knyttet til jeres familie. Og det kan være tegninger og malerier af Gjerrilds huse og haver, som I har hængende eller liggende i skuffer eller på loftet.

Vi er særlig interesserede i tegninger og digte af Mikkel Væver. Og meget gerne historier om ham og hans liv. Eller andre malerier og tegninger af både Gjerrild og Sostrup, som er yndede motiver. I det hele taget er vi også interesseret i gamle lokale kogebøger, hvor grøntsager og urter fremgår. De fortæller nemlig også noget om hvad der har været i de gamle haver. Ligesom det ofte er muligt at identificere planterne på tegninger og malerier.

Alle informationer indgår i udviklingen af læringshaverne. Skriv venligst til Henrik Majlund på ht@friskolen.nu med information og gerne et billede af hvad I har. Du er selvfølgelig også velkommen til at skrive, hvis du har andre spørgsmål. På forhånd tak.

 

 

 

 
_________________________________

Gjerrild og Omegns Borgerforening
Formand: Philip Theut Stehr-Nielsen • Tlf. 40 17 09 54 • Mail: borgerforeningen.gjerrild@gmail.com
Webmaster: Niels Krogh Andersen • Tlf. 23 24 74 80 • Mail: krogha@gjerrild.net 

 

© Copyright 2014-2024 

Webdesign: Primahost